Over mij

Bekijk mijn werk

Samen

Ik ben graag samen met anderen. Ik kom uit een heel kleine familie, maar gelukkig heb ik een grote extended family, een groep mensen die ik al lang ken – en die mij goed kennen – waar ik het leven mee beleef. Ik houd van dansen en muziek, en zing met een vriendengroep. Wat is er fijner dan samen muziek maken? Ook in mijn werk doe ik graag dingen samen met anderen: je inspireert elkaar en samen kom je altijd verder.

Aandacht

Aandacht staat voor mij centraal. Werken met aandacht is waar ik van houd. Aandacht voor jou tijdens het gesprek, zodat jij goed over het voetlicht komt en je prettig voelt. En aandacht voor jou als de ondernemer of professional die centraal staat in de tekst of film die we gaan maken. Aandacht voor details bij het afwerken van de producten die ik maak. En in de gezondheidszorg, waar ik veel werk: aandacht voor de patiënt. Ik ben ervan overtuigd dat aandacht ook daar een krachtig middel is. De volle aandacht van de dokter draagt bij aan genezing. En aandacht voor de beleving van de patiënt is cruciaal bij het overbrengen van informatie. Daarom geloof ik heilig in het betrekken van patiënten bij het maken van informatiemateriaal, zonder kan het niet.

Juiste toon

Je kunt nog zo’n mooi product maken, maar als het niet aansluit bij de mensen die je wilt bereiken, dan maak je het voor niets. Een gouden tip die ik vaak geef, is om je verhaal eerst eens te vertellen aan je buurvrouw, of in elk geval te doen alsof. Dat maakt het namelijk makkelijker om jargon en wollige taal te vermijden en geeft je tekst frisheid. Ik kan mij goed verplaatsen in het perspectief van een ander, een onmisbare vaardigheid voor mijn werk. Van daaruit geef ik suggesties. Ik merk dat dit mensen helpt om blinde vlekken te omzeilen en hun verhaal sterker en begrijpelijker te maken. Soms hoor ik mensen een beetje smalend zeggen: ‘Het moet zeker weer in Jip- en Janneketaal.’ Mijn antwoord daarop is: ‘Je mocht willen dat je zulke heldere, compacte taal kon schrijven als Annie M.G. Schmidt en bovendien is uit onderzoek gebleken dat ook universitair geschoolde mensen in de praktijk toch kiezen voor de eenvoudige versie van een tekst.’

Praktisch

Veel ‘samen’, veel praten, heerlijk om te doen, maar daarnaast houd ik ook van het handwerk, het praktisch bezig zijn en het ‘maken’. Zodra ik een goed beeld heb van wat de opdrachtgever precies wil, krijg ik ideeën over de vorm, de structuur, wat staat waar, wat moet er sowieso in en welke uitspraken of beelden zijn het meest sprekend. Door het materiaal door mijn handen te laten gaan, valt alles steeds meer op z’n plek en groeit het product. Dan komt de fase van terugkoppeling aan de opdrachtgever, het laten lezen van het eerste concept of de eerste viewing van de film, waar ik het liefst zelf in persoon bij aanwezig ben, om ook de veelzeggende kleine reacties van de gezichten af te kunnen lezen. En tot slot de afwerking, soms samen met een vormgever of fotograaf. Ook een mooie fase, ik kan erg genieten van een strak colofon of een mooie aftiteling. Ja, ik heb heerlijk werk.

Vakkundig

Hoe vaak gebeurt het niet dat een werkgroep aan het eind van een project roept: ‘Oh we moeten ook nog even een flyer, folder of website maken!’ Dat gaat dus niet werken. Beter werkt het als je al vroeg in het traject over je communicatie nadenkt, zowel over het eindresultaat als over de communicatie ‘onderweg’. Het maken van communicatiemiddelen is een mooie gelegenheid om concreet te formuleren waar je mee bezig bent. Communicatie is natuurlijk een beetje een raar vak… Iedereen kan communiceren en iedereen heeft ideeën over hoe je dit het beste kunt doen. Maar ik ben ervan overtuigd dat iemand met verstand van zaken veel kan bijdragen aan een resultaat dat werkt. Je kunt het natuurlijk ook zelf doen, maar als we het samen doen wordt het mooier en krachtiger. Ik zie vaak dat een team of onderzoeksgroep hierdoor niet alleen een goed communicatiemiddel krijgt, maar zelf ook meer helderheid heeft over de gezamenlijke afspraken: ‘Zo doen wij de dingen’ en ‘Dit vinden wij belangrijk’.

Mooi

Mensen kijken graag naar iets dat er mooi uitziet, dus aandacht voor vormgeving, beeld en kleur voegt veel toe. Ik heb eens gewerkt aan een oefengids voor mensen met een beroerte. De therapeuten die de oefeningen hadden gemaakt, kozen voor een praktische, wat kale en onpersoonlijke opmaak. Maar iemand van de patiëntenvereniging zei: ‘Waarom zo kaal, waarom niet mooi van vorm en kleur? Het is allemaal al beroerd genoeg!’ Een uitspraak naar mijn hart. We maakten het mooier en het werd een product dat tot op de dag van vandaag werkt.

Rust

Rust is belangrijk voor mij persoonlijk en ik hoor ook regelmatig dat het rust oplevert om met mij te werken, dat ik rust breng in het gesprek en de zekerheid geef dat het goedkomt met die tekst of die film. Zodat jij de tijd hebt om te doen wat jíj graag doet. Ik geniet van de dagen waarop ik ongestoord bezig kan zijn met mijn vak: een interview uitschrijven, een shotlist maken voor een filmdag of nadenken over de structuur en opbouw van een webtekst. Het is heerlijk om eigen baas te zijn en zelf mijn tijd te kunnen indelen, dát geeft míj rust.

Helder

Bel of mail me als ik je kan helpen met tekst of film, ook als je nog niet precies weet hoe en wat. Samen krijgen we het helder!